marți, 24 martie 2015

Mai recent...

Perioada dintre Unire si castigarea independentei cunoaste o mare inflorire. In 1866 se construieste Gimnaziul, astazi Colegiul National Unirea, in anul 1867 Spitalul judetean si comunal, in anul 1873 Gradina Publica. Sfarsitul sec. al XIX- lea si inceputul secolului al XX- lea cunoaste aceeasi dezvoltare infloritoare astfel ca, se infiinteaza Societatea Filarmonica denumita simbolic Doina Vrancei , Biblioteca Publica , Teatrul Mr. Gh. Pastia inaugurat in 1913, Palatul de Justitie.

La 8 septembrie 1917 se semneaza, la Focsani, armistitiul intre reprezentantii Armatei Romane si cei ai Puterii Centrale.
Intre cele doua razboaie mondiale se continua procesul de dezvoltare a orasului Focsani prin construirea unei uzine electrice, Ateneului Popular, cladirea Bancii Nationale, Palatul Telefoanelor; se imbunatateste reteaua de alimentare cu apa si reteaua stradala, se construieste Mausoleul Eroilor intre anii 1924 - 1926, Monumentul Eroilor Regimentului 10 Dorobanti .

Dupa anul 1950, se inregistreaza un rapid proces de industrializare cu implicatii directe in procesul de crestere economica, migrarea populatiei catre mediul urban si, implicit, in structura urbana a localitatii:
apar primele cartiere de blocuri de locuinte (Cartierul Gara, Cartierul Sud, Cartierul Bahne, zona de centru a orasului)
se prefigureaza zona industriala care se va dezvolta treptat
s-au construit Fabrica de Confectii , Combinatul de prelucrare a lemnului , Intreprinderea de scule si elemente hidraulice, Intreprinderea de aparataj electric , intreprinderi de producere, prelucrare si valorificare a vinului, Intreprinderea de prelucrare mase plastice, Intreprinderea de vase emailate, Intreprinderea metalurgica, unitati apartinand industriei usoare, precum si intreprinderi din industria alimentara.



Orasul Focsani a devenit municipiu, resedinta a judetului Vrancea, odata cu noua impartire administrativ - teritoriala a Romaniei din anul 1968.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu